Čaj není pro Japonce pouze obyčejným nápojem. Představuje pro ně způsob života, jejich životní styl, rituál, symbol. Je to zkrátka něco, co charakterizuje jejich kulturu. V Japonsku se čaj nepije jen tak občas, jako je tomu mnohdy u nás. Je tam součástí každodenního života. Japonci pijí čaj všude. V restauracích, kavárnách, v práci, doma, ve škole, u doktora – všude kam přijdete, vám nabídnou čaj. Nejčastěji zelený. Čaj se pije i během jídla, a aby vydržel na požadované teplotě, nosí si ho Japonci sebou ven často v termoskách.
Jaké druhy čajů se v Japonsku pijí?
Nejčastějším čajem, který se zde pije, je beze sporu japonský zelený čaj. Toho pijí Japonci litry a litry týdně. Nejznámějším zeleným čajem je asi Sencha. Má svěží chuť s lehce travnatými podtóny. Japonci ji pijí zásadně bez cukru. Dále je velmi oblíbená v Japonsku matcha. Matcha je práškový čaj, který se vyrábí ze zeleného čaje. Je součástí také japonských čajových obřadů. Možná jste už někdy matchu ochutnali, ale věřte, že ty přeslazené matcha nápoje, které dostanete v kavárnách, nemají nic společného s kvalitní matchou, kterou můžete ochutnat v Japonsku.
Čajový obřad
Už jsme výše zmínili čajový obřad. Je to jeden z nejikoničtějších prvků čajové kultury v Japonsku. Jeho kořeny sahají do buddhismu a musí se při něm dodržovat velmi přísná pravidla. Každý pohyb musí být naprosto přesný. Obřad je zážitkem, který ve vás má probudit harmonii, úctu a dopřát vám klidu v duši.
Proč tolik čaje?
Proč Japonci pijí tolik čaje? Je to zejména kvůli benefitům, které jeho pití přináší. Čaje, zejména tolik oblíbený zelený, jsou plné antioxidantů. Také nám pomáhá při únavě. Čaj má u nich také velký společenský význam. Pokud nabídnete někomu čaj, je to výraz pohostinství. A samozřejmě, je to součást jejich kultury, kterou se snaží zachovat a dodržovat.